artikel20

MAJOR A. A. GORDON

EN ZIJN VERDIENSTEN AAN KEIZERLIJK RUSLAND
IN DECEMBER 1914

KEIZERELIJK RUSSISCHE ONDERSCHEIDINGEN EN GESCHENKEN AAN MAJOR GORDON

GOUDEN BLAUW GEMAILLEERDE SIGARETTEN HOUDER BELEGD MET HET ZEGEL VAN DE RUSSISCHE KEIZER MET DIAMANTEN, ZOALS GEGEVEN AAN MAJOR A. A. GORDON - Verloren in geschiedenis - Foto door Christies van Sale 1409, Magnificent Jewels, Geneva, 13 mei  2015 - lot 61. VERTALINGSNOTA VAN MAJOR GORDON'S RUSSISCH CERTIFICATE MET DE BESCHRIJVING VAN DE SIGARETTEN HOUDER.

RUSSISCHE KEIZERLIJKE ORDER VAN SAINT ANNE 2E KLAS (MILITAIR) UITGEREIKT AAN MAJOR GORDON IN DECEMBER 1917 VOOR ZIJN VERDIENSTEN AAN RUSLAND IN DECEMBER 1914.

MAJOR A. A. GORDON'S VERDIENSTEN AAN RUSLAND

 Major Gordon  vertelt over zijn verdiensten aan Rusland in zijn boek Culled From a Diary op pagina 50 en 51. Doch is weinig van zijn betrokkenheid hier in opgenomen. Voor zijn verdiensten werd hij gedecoreerd met in de Keizerlijke orde van Saint Anne 2e klas, en werd hem een gouden sigarettenhouder geschonken namens Keizer Nicolas II. Het was niet de eerste sigaretten houder die hij kreeg van een koninklijke familie. In 1906 ontving hij reeds een sigarettenhouder van Prins Ferdinand van Oostenrijk met het monogram van Jozef II van Oostenrijk, voor zijn verdiensten aan hem in Aspley house. 


Toen Majoor Gordon arriveerde in Antwerpen tijdens de slag om Antwerpen, werd hem verteld dat dat Prins Kudachef, de Russische minister hem met spanning wou zien in het St. Antoine Hotel. Bij de ontmoeting in het hotel werd Majoor Gordon op de hoogte gebracht dat er zoeen drie tot vier duizend Russische studenten en afgestudeerde in Zeebrugge waren verzameld vanuit Europa om hen terug naar Rusland te brengen om hun land te kunnen verdedigen. De prins zei dat er geen schip voor handen was om deze studenten te ontschepen was naar Archangel en vroeg aan Majoor Gordon of hij een gunst kon vragen aan de First Lord of the Admiralty (Winston Churchill) zodat een privé transport of één van de South Eastern Railway steamers, , die Major Gordon gebruikte voor de Relief Fund kon gebruikt worden. Eens Majoor Gordon terug was in London, schreef hij naar de First Lord. Tot zijn verbazing ontving hij een telegram in Aspley house dat het verzoek werd goedgekeurd en hij één van de officiele ambtenaren op de hoogte mocht brengen. Verscheidene stoomschepen werden ingezet naar Zeebrugge om de Russen op te halen en werden zo over het kanaal naar Engeland gebracht, waar ze op de Thames werden aanboord gebracht van een groot vrachtschap, die hen later naar Archangel bracht. Dit tot grote vreugde van de Russische overheid.


Major Gordon werd een geschenk gezonden via Buitenlands zaken die het als volgt beschreven: "De meest prachtige sigarettenhouder die ooit in England is binnengebracht." Major Gordon noemde de beschrijving niet overdreven en gaf de volgende beschrijving van de sigarettenhouder:


" Een tweentwintig karaat gouden doos in Keizerlijk gemailleerd blauw,  houden het keizerlijk zegel aan 1 kant in diamanten, vele de grote van erwten"


Major Gordon verteld ook over het geschenk dat het geen gebruiksfunctie had, gezien het email gemakkelijk zal versplinteren bij de minste schok of val. Verder vermeld hij dat hij verscheidene gelijkwaardige geschenken heeft gekregen gedurende de opeenvolgende drie jaren van staatshoofden en regeringsleiders die politiek en gruwelijk vermoord werden.


Prince Kudachef, is hoogstwaarschijnlijk Prince Nicholas A. Koudacheff, die werkte voor Ruslands Buitenlandse Zaken in Oostenrijk-Hongarije voor de oorlog. 


Het certificaat van Major Gordon voor de Orde van Saint Anne draagt het nummer 17023 samen met het Russische Keizerlijk zegel van Nicolas II. Op het certificaat is Majoor Gordon's naam vertaald in het Russisch als майOPY APRNDANOGNY(?) SAPGONY. Het document werd gesigneerd door de overgangsregering na de Russiche Revolutie in Petrograd (tijdelijke naam voor St. Petersburg).


VERDER ONDERZOEK IS IN VOORBEREIDING !


AAGORDON.BE

HONOURABLE PARTNERS

THE MAJOR A. A. GORDON SOCIETY, founded in 2019, is the worlds prominent international non-profit educational society for preserving the historic legacy of Major A. A. Gordon.Copyright, 2020 - MAJOR A. A. GORDON SOCIETY - ALL RIGHTS RESERVED