artikel9

HET SCHOTS MONUMENT VOOR KONINGIN VICTORIA

Geschiedenis van de Queen Victoria School in Dunblane - 1908


DIT ARTIKEL VERTELD DE DEELNAME VAN A.A. GORDON IN DE OPRICHTING VAN THE QUEEN VICTORIA SCHOOL  IN DUNBLANE VAN 1902 TOT 1906.

BETROKKENHEID


Archibald A. Gordon werd aangesteld als honorary secretary voor de financiering van een Schots nationaal monument voor Koningin Victoria. De financiering kwam tot stand door  for the funding of a Scottish national memorial to Queen Victoria. The funding was former General Officer Commander-in-Chief the Scottish command, Archibald Hunter, die een school oprichte voor de zonen van Schotse soldaten die voor de Engelse en Ierse belangen vochten.  


Gordon diende de financiering vanaf 1902 en verzamelde meer dan £ 40.000 bij het einde van zijn functie in 1906. Zijn opvolger was Mr. Addison Smith C.V.O.


De school werd geopend op 28 september 1908 door Koning Edward VII. Gordon werd een week eerder door  H.R.H. The Princess Louise, Duchess of Argyll, uitgenodigd in Suffolk. Tijdens zijn bezoek vroeg de hertogin om zeker aanwezig te zijn bij de opening van de school. Gordon reisde samen met zijn oudere broer William naar Dunblane voor de opening. A. A. Gordon werd samen met kolonel Philip Trotter en Mr. R. Addison Smith voorgesteld aan de Koning op de trap van de ingang. Kolonel Trotter werd geridderd en Gordon en Smith werden samen gedecoreerd met de Royal Victorian Order, Fourth Class.


GESCHIEDENIS VAN DE SCHOOL


De oprichting van de school was oorspronkelijk voorgesteld aan Koningin Victoria, die haar volle goedkeuring ervoor gaf. Koningin Victoria stierf tijdens de inzameling van de financieën en werd de school genoemd naar haar. De school was origineel opgericht voor het opvangen van wezen, uit de Tweede-Boerenoorlog. In deze gedachte werd de school enkel opengesteld voor kinderen van militairen uit alle drie Britse legers. Gezien dit karakter werd het gebouw ook een monument voor alle Schotse soldaten die hun leven gaven.


Oorspronkelijk zou de school gevestigd worden in Edinburgh of Glasgow, maar vanwege vele onenigheden tussen beide steden. Er werd een compromis gesloten dat de school in het midden van de twee steden zou gebouwd worden. Tijdens de constructie noemde de inwoners van Dunblane het gebouw 'the Jam Factory'.


De school werd geopent op 28 september 1908 door koning King Edward VII, waarna de kapel werd afgewerkt in 1910.


DE SCHOOL VANDAAG

De Queen Victoria School is de enige school in het Verenigd Koninkrijk die geleid wordt door het Britse ministerie van defentie. De school was enkel voor jongens toegelaten tot 1996. De vroegere tradities en het militair karakter van de school zijn bewaard gebleven. Een ceremoniële pipe band, de Combined Cadet Force (CCF) section en Schotse dansers zijn een belangrijk deel van de school. Elke student is ingelijfd in de  CCF en heeft een eigen kenteken en dragen de studenten de Clan Stewart hunting tartan. Het personeel bestaat echtvooral uit burgers.


AAGORDON.BE

HONOURABLE PARTNERS

THE MAJOR A. A. GORDON SOCIETY, founded in 2019, is the worlds prominent international non-profit educational society for preserving the historic legacy of Major A. A. Gordon.Copyright, 2020 - MAJOR A. A. GORDON SOCIETY - ALL RIGHTS RESERVED