familie

MAJOR A.A. GORDON'S FAMILIE


DR. WILLIAM EAGLESON GORDON EN EMILY M. DICK
VADER EN MOEDER VAN A.A. GORDON


William Eagleson Gordon (Sr) werd geboren in 1822 en werd een gerespecteerd dokter. William (Sr) was een goede vriend van de bekende Schotse dokter J. Y. Simpson, die een tijdje bij de familie Gordon verbleef.


Emily Marry A. Dick werd geboren in 1836 als de dochter van Archibald en Isabella Dick. Ze trouwde met William op 12 juli 1865, nadat ze reeds gescheiden was van George Freer in 1859. Het koppel verbleef een tijd in West-India. William en Mary kregen hun eerste zoon, William Eagleson Gordon in 1866. Een jaar later wordt Archibald Alexander Gordon geboren en het koppel kreeg eveneens hun eerste dochter Emily McKenzie Gordon in 1869. Drie jaar later krijgen ze hun derde zoon Robert Aaron Gordon op 7 februari 1871. Robert kwam tragisch om het leven in 1903, op 32jarige leeftijd. Op 12 april 1873 krijgt het koppel haar tweede dochter Helen Isabella Gordon, nadat vader William E. Gordon reeds onverwachts was overleden in januari 1873.


Emily Gordon overleed op 16 februari 1917  en ligt begraven op het Logie Cemetery, Stirling Scotland.


MAJOOR A.A. GORDON'S FAMILIE


LUITENANT-KOLONEL WILLIAM EAGLESON GORDON V.C.
MAJOOR A.A. GORDON'S OUDSTE BROERWilliam Eagleson Gordon was de oudste broer van A. A. Gordon, en hierbij de eerste zoon van Dr. William Gordon en Emily Dick. 


W. E. Gordon werd geboren op 4 mei 1866 in Bridge of Allan, Schotland. Nadat zijn vader stierf in 1873, verhuisde hij samen met de familie naar Zwitserland en studeerde er samen met zijn jongere broer Archibald. Bij zijn terugkomst naar Schotland, nam hij dienst bij de Gordon Highlanders en diende voor een tijd in Malta bij de militie, als onder-luitenant op 6 juni 1888. In 1895 nam hij deel aan de Chitral Expeditie, nadat hij was gepromoveerd tot luitenant in 1891. Hierna diende hij in het Noord Westen van India en nam deel aan de Tirah Campaign van 1897-1898, waar hij bevorderd werd tot Kapitein.


Tijdes de tweede-boerenoorlog (1899-1902) diende hij bij het 1ste battalion van de Gordon Highlanders als een adjudant. Zijn battalion kreeg hier de opdracht om de manschappen van de belegering van Kimberley af te lossen. Later nam hij deel aan de slag om Magersfontein, waar hij gewond raakte. Na zijn herstel, diende hij in de Orange Free State van februari tot mei 1900 en nam deel aan de veldslagen van Paardeberg, Poplar Grove, Driefontein, Hontnek, Vet River en Hand River. Hierna werd hij overgeplaatst naar Transvaal en nam deel aan de veldslagen saw action te Doornkop, Belfast  en Lydenburg.


Kapitein W. E. Gordon werd onderscheiden met de Victoria Cross, Britains hoogste militaire onderscheiding voor moed en zelfopoffering tegenover de vijand, samen met Kapitein David Reginald Younger voor hun acties nabij Krugersdorp op 11 juli 1900. Zijn citaat in de 'Royal Warrant' leest:


Op 11 juli 1900, tijdens de acties nabij Leehoehoek (of Doornbosch Fontein), nabij Krugersdorp, lukte het een groep manschappen, begeleid door Kapitein Younger en Allan, om een artilleriewagon in veiligheid te brengen, gezien dit voor de paarden onmogelijk was, door het accurate en aanhoudende geschut van de vijand. Kapitein Gordon, ronselde enkele vrijwillegers om één van de kanonnen in veiligheid te brengen. Hij liep alleen naar het dichtsbijstaande om een touw aan deze vast te maken, en deed dit in alle koelte, en wenkte hierna terug naar de manschappen, die hem direct ter hulp schoten met de voorgekregen instructies. Tijdens de verplaatsing van het kanon, werden Kapitein Younger en drie andere soldaten geraakt. Gezien verdere pogingen tot meer slachtoffers zou leiden, beval Kapitein Gordon de rest van de dekking zoekende manschappen om de gewonden te evacueren, waarna hij zichzelf pas terugtrok. Kapitein Gordon's houding, tijdens deze hevige en zeer accuratie beschieting van op zoeen 850 yards afstand, was zeer inspirerend, en zijn manier om de manschappen aan te sporen op meesterlijke weize, zijn toewijding en iedere keer dat zijn battalion  onder vuur lag was opmerkelijk.   


Na de Boeren-oorlog, werd W. E. .Gordon bevorderd tot Majoor in 1907 en was gebreveteerd tot Luitenant-Kononel, wanneer hij een  Aide de Camp van Koning Georges V werd. TIjdens de Eerste Wereldoorlog werd hij gevangen genomen, maar vrijgelaten in 1916, als deel van een uitwisseling van gevangenen. Bij zijn terugkomst nam hij het bevel over de 1st (Midland) District van 15 september 1917 tot 1920.


W.E. Gordon verliet het leger en vestigde zich in London, waar hij op 10 maart 1941 komt te overlijden op 74 jarige leeftijd. Hij ligt begraven in   St Albans Churchyard, Hindhead, Surrey.


LOGIE CEMETERY, STIRLING, SCOTLAND

LIEUTENANT-COLONEL EAGLESON GORDON V.C.
OLDER BROTHER OF MAJ. A. A. GORDON

ONDERSCHEIDINGEN EN EERBETOON

 

VICTORIA CROSS


COMMANDER OF THE MOST EXCELLENT ORDER OF THE BRITISH EMPIRE


INDIA MEDAL

    - 'RELIEF OF CHITRAL 1895' CLASP

    - 'PUNJAB FRONTIER 1897-98' CLASP


QUEEN'S SOUTH AFRICAN MEDAL
     - 'BELFAST' CLASP

     - 'JOHANNESBURG' CLASP

     - 'DRIEFONTAIN' CLASP

     - 'PAARDEBERG' CLASP

     - 'CAPE COLONY' CLASP


KINGS SOUTH AFRICAN MEDAL

     - 'SOUTH AFRICA 1901' CLASP

     - 'SOUTH AFRICA 1902' CLASP


1914 STAR WITH CLASP


BRITISH WAR MEDAL


VICTORY MEDAL (MID)


KING GEORGE VI CORONATION MEDAL

MAJOOR A.A. GORDON'S FAMILIE


EMILY MCKENZIE GORDON

MAJOOR A.A. GORDON'S OUDSTE ZUS


Emily McKenzie Gordon werd geboren op 2 april 1869 en was het derde kind en oudste dochter van William en Emily Gordon. Ze trouwde met Adam Rimmer Black in 1890 en kregen hun eerste dochter Marjorie Esme Gordon Black op 22 september 1894. Tien jaar later kreeg het koppel hun tweede dochter Emily Elizabeth Gordon Black op 19 november 1904.Emily McKenzie stierf echter op 18 juni 1907 en ligt begraven op hetzelfde kerkhof als haar moeder.

MAJOR A.A. GORDON'S FAMILY


HELEN ISABELLE GORDON

MAJOOR A.A. GORDON'S JONGSTE ZUS


Helen Isabelle Gordon werd geboren in april 1873, drie maand nadat haar vader plotseling was overleden.


Helen Gordon trouwde met Graham Henry Whalley Nicholson, die werd geboren op 30 augustus 1859, en kregen hun eerste kind, Cameron Gordon Graham Nicholson  op 30 juni 1898 en hun tweede, Rinald Arran Graham Nicholson op 12 maart 1904.


Cameron Gordon Graham Nicholson trouwde later met Evelyn Odell en werd later Sir General Cameron Gordon G. Nicholson GCB, KBE, DSO met Bar, MC met Bar.  Zijn jongere broer Rinald diende tevens in het Engels leger tijdens de tweede-wereldoorlog als Majoor in het 115th Field Regiment Royal Artillery in Burma en werd gedecoreerd met de D.S.O op 20 september 1945.


Vader Graham H.W.N. was een Luitenant bij de Royal Artillery in 1892 en werd later kolonel in 1922. Graham werd gedecoreerd met de Commander of the most distinguished order of Saint George and Michael.


Graham Nicholson stierf op 1 february 1946, en Helen Isabelle op 23 oktober 1961 in Kent, zijnde de laatste van Majoor Gordon's familie.

MAJOOR A.A. GORDON'S FAMILIE


ROBERT AARON GORDON

MAJOR A.A. GORDON'S JONGERE BROER

Robert Aaron Gordon werd geboren op 7 februari 1871, als de jongste broer van A. A. Gordon en derde zoon van William en Emily Gordon. Hij stond geregistreerd als een lid van de militie in 1891.


Robert Aaron Gordon kwam tragisch om het leven in de lente van 1903 op 32jarige leeftijd.

MAJOOR A.A. GORDON'S FAMILIE


GEORGE FREER

MAJOOR A.A. GORDON'S (HALF)BROER


George Freer (Jr) was de zoon uit het vorig huwelijk van Emily Dick en George Freer. Majoor Gordon verklaard in zijn boek, dat zijn oudste broer in Engeland bleef studeren, terwijl het gezin tijdelijk naar Zwitserland verhuisde, nadat vader William E. Gordon (Sr) plotseling was overleden.Er wordt nog naar verdere informatie over George Freer gezocht.AAGORDON.BE

HONOURABLE PARTNERS

THE MAJOR A. A. GORDON SOCIETY, founded in 2019, is the worlds prominent international non-profit educational society for preserving the historic legacy of Major A. A. Gordon.Copyright, 2020 - MAJOR A. A. GORDON SOCIETY - ALL RIGHTS RESERVED