Projecten_nl

THE MAJOR ARCHIBALD ALEXANDER GORDON

SOCIETY

CUSTODIANS OF THE KINGS MESSENGER COLLECTION

ARTIKELS EN PROJECTEN


HIER WORDEN ARTIKELS EN ANDERE INFORMATIE GEDEELD OVER MAJOOR GORDON.

'THE KINGS MESSENGERS' COLLECTIE
INTRO


RECENTE ARTIKELS


Een van de hoofdtaken van de vereniging is het onderzoek naar het leven van Majoor A.A. Gordon en alle gerelateerde gebeurtenissen. Hier publiceren onze leden hun artikels met de opgezocht informatie.

***NIEUW***

DE HUIZEN VAN MAJOR GORDON


Major Gordon leefde in verschillende huizen tijdens zijn levensloop, die geheel over Groot-Britannië en één in Zwitserland zijn verspreid. Hij fotografeerde deze locaties in de jaren 30 en vele van zijn kindertijd waren reeds overeind gebleven. Het artikel geeft de historische locaties van deze gebouwen weer samen met de hedendaagse weergave van de locaties.

DE WAR MEDAL VAN JOHN WOOD 8TH GORDON HIGHLANDERS


Korporaal John Wood diende bij het 8th-9th and 5th Gordon Highlanders regiment tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij kwam aan in Frankrijk met de 8th Gordon Highlanders op 10 Mei 1915. Dit maakt dat John Wood, een van de mannen was die onder Lieutenant William Hyde Eagleson Gordon, Majoor Gordon's oudste soon, dienst deed, gezien deze op hetzelfde ogenblik in Frankrijk aankwam in hetzelfde regiment.

MAJOR GORDON'S VERDIENSTEN AAN RUSLAND IN DECEMBER 1914


Major Gordon werd gedecoreerd met het de Russische Keizerlijke orde van St. Anne (2e klass) voor zijn verdiensten aan Russische vluchtelingen in Zeebrugge in december 1914. Hij werd ook een gouden sigarettenhouder bezorgt via het ministerie van Buitenlandse zaken die deze noemde als de mooiste ooit in England gebracht.

DE SAINT NINIAN' KAPEL IN DE PANNE


Majoor Gordon, stichtte in opdracht van Prince Alexander of Teck, de Saint Ninian' Kapel in De Panne omstreeks 1917 voor de Britse troepen die er gelegerd waren. Na de oorlog werd de naam van de kapel veranderd in St. Joseph Kapel en werd later afgebroken.


Het artikel geeft meer details over de Saint Ninian' Kapel.


MAJOOR GORDON TIJDENS DE BEVRIJDING VAN BRUGGE IN 1918


Majoor Gordon was een van de eerste personen die Brugge betrad tijdens de bevrijding in november 1918. Brugge was namelijk de meest geissolleerde stad aan het Westerse front gezien de Duitse duikbootbasis hier gelegen was.


Tijdens zijn verblijf in Brugge, slaagde hij in een persoonelijk missie om een vermist persoon terug te vinden in het Engels Klooster.


DE INSTELLING VAN DE

'REINE ELISABETH MEDAILLE' 1916


Koningin Elisabeth bracht Majoor Gordon op de hoogte dat zij graag een onderscheiding zou willen instelling voor de moedige verpleegsters in haar Hospitaal L'Ocean in De Panne. Hierbij werd Majoor Gordon de opdracht gegeven om contact te zoeken met de bekende Belgische artiest Victor Rousseau in Londen, om het ontwerp ervan te laten uittekenen.


Nadat het ontwerp was goedgekeurd, werd de onderscheiding door Koninklijke besluit ingesteld in september 1915.


DE REIZEN VAN A. A. GORDON


Major A. A. Gordon travelled in his youth, with the financial support of a relative, to India, China, Japan, America, Canada, and Jamaica. At the last destination he went to search his ancesters famouse Windsor Farm.


On his search he found a former slave who had worked under his ancesters and who guided him to the former farm that was now abondend and turned into a nature forest.

DE KONINKLIJKE VILLA'S IN DE PANNE


De koninklijke villas in De Panne, waren de vertrekken van de Belgische Koninklijke familie tijdens de bezetting van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze verbleven er van 1914 tot 1918.

Majoor Gordon verbleef hier voor het grotendeel van zijn tijd als Kings Messenger.


PROJECTEN


De projecten van de vereniging bestaan uit het uitbrengen van artikels, het organiseren van tentoonstellingen en de publieke relaties te onderhouden. Het verschil met de artikels hierboven is dat de projecten steeds uitgevoerd worden door de gehele club, en een artikel slechts meestal een onderzoek is van één individu.

HET BELEG EN DE VAL VAN ANTWERPEN IN OKTOBER 1914


In oktober 1914, bracht Gordon regelmatig vrachten van hulpmiddelen voor de Belgische vluchtelingen persoonlijk naar Antwerpen. De snelle opmars van het Duitse leger, zorgde ervoor dat Gordon, echter niet kon terugkeren naar Engeland. Nadat hij Kolonel Seely ontmoette, werd hij benoemd tot zijn liaison-officier en verkende ze samen de Britse eenheden in de frontlinie. Nadat de forten rond Antwerpen in vijandelijke handen waren gevallen, werd een algemene evacuatie naar Brugge en Oostende bevolen.


HET MILITAIR HOSPITAAL L'OCEAN


Koningin Elisabeth stichtte samen met Dr. Depage, Marie Picard en Major Gordon het hospitaal L'ocean in De Panne. Het hospitaal was het best uitgerust en meest professionele op het gehele Westelijke Front. Het hospitaal werd ondergebracht in het hotel L'ocean, waar het naar vernoemd was.


A. A. GORDON TIJDENS DE SS PARIS RAMP


Tijdens zijn terugreis naar Engeland in 1890, ging Gordon aan boord van de SS Paris in New York. Het schip zou hem over de Atlantische oceaan, direct naar Engeland brengen. Halverwege de reis brak één van de schroefstangen af, die een gat in de romp sloeg en waarbij de motoren op volle toeren begonnen te draaien tot deze al snel kapot draaiden. De SS paris was nu een onbestuurbaar stuk ijzer op de oceaan. De situatie verslechterde nog nadien, toen het schip wegdreef van de drukke vaarroute van de transatlantische vaarlijn. Een gedeelte van de bemanning kon via reddingssloepen, toch de nodige hulp vinden en de redding werd op touw gezet.

HET SCHOTS MONUMENT VOOR KONINGIN VICTORIA


Archibald A. Gordon trad als ere-secretaris op bij de financiering van een Schots monument ter ere van Koningin Victoria. De financiering werd geleid door Gereral Officer Commander-in-Chief the Scottish command, Archibald Hunter, die een school opende voor de zonen van Schotse soldaten, die voor de Engelse en Ierse fundamenten streden.  Gordon diende de financiering van 1902 tot 1906, en werd later hiervoor gedecoreerd met de Royal Victorian Order, Fourth Class.

LOPENDE PROJECTEN

OEUVRE VAN MAJOOR GORDON EN KONING ALBERT I IN VOORBEREIDING !


DE MAJOOR A.A. GORDON VERENIGING is blij met de aankondiging van het eerste oeuvre over Majoor Gordon. 


HET BOEK ZAL BESCHIKBAAR ZIJN IN 2020 !